SZÍNHÁZ-DRÁMA-NEVELÉS (31.) – részletes program, regisztráció

Idén 2023. november 17-18-án kerül megrendezésre a Magyar Drámapedagógiai Társaság szakmai hétvégéje.
Ebben az évben két jelentős apropója is van a módszertani hétvégének. Egyrészt a Társaság új elnöksége a együttműködő partnerek bevonásán, a kapcsolatok szélesítésén dolgozik, másrészt a Fodor Mihály Színjátszó Tábor 30. évfordulóját ünnepli. Éppen ezért a gyermekszínjátszás és a drámapedagógia szakmai programjai mellett kiemelt szerepet kap az ÜNNEP, és a rendezvénynek helyet adó Déryné Program megismerése, a szakmai kapcsolat építése.
Rangos szakmai programmal várjuk mindazokat, akik érdeklődnek a gyermekszínjátszás, a drámapedagógia és a színházi nevelés iránt. A rendezvény vendégei tréningeken, bemutató órákon, saját élményű foglalkozásokon és színházi nevelési előadásokon vehetnek részt.
Idén a Magyar Drámapedagógiai Társaság közgyűlésére későbbi időpontban kerül majd sor, az elnökség jövő évet előkészítő munkahétvégéje után.
Helyszín: Déryné Központ Budapest, 1131 Reitter Ferenc u. 132-J

A foglalkozások létszámkorlátosak, ezért a rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött. Idén minden programunk felnőttek részvételével valósul meg. Az online regisztrációban csak magára a programra lehet regisztrálni; hogy a programon belül ki lesz résztvevő és ki lesz néző, ebben számítunk vendégeink rugalmas hozzáállására.
Regisztrációs link: https://forms.gle/FCSHmWUtQqC8pHE36
A REGISZTRÁCIÓ MENETE:
A sikeres (és rövid idő alatt lebonyolítható) regisztráció érdekében a következőket javasoljuk:
– Tekintse meg a részletes programot: Facebook oldalunkon  vagy a Honlapunkon, válasszon a párhuzamosan futó foglalkozások közül.
Töltse ki a regisztrációs űrlapot.
– Ha megválaszolt minden kérdést, kiválasztotta a programokat, kattintson a „küldés” vagy „submit” gombra.
– Ne felejtse el a részvételi díjat átutalni, mert a regisztráció csak a befizetéssel együtt érvényes.

FIGYELEM: a regisztráció a részvételi díj befizetésével válik érvényessé!!! A sikeres regisztrációról az űrlap maga küld visszaigazolást, mi csak akkor küldünk levelet, ha a befizetés elmaradása, késése miatt a regisztrálható létszámba már nem tudtuk felvenni. Megértésüket, türelmüket köszönjük.
Aki regisztrált és befizette a részvételi díjat, a rendezvény napját megelőző napokban elektronikusan az e-mail címére kapja meg belépőjét (védjük a környezetünket!).
RÉSZVÉTELI DÍJ:
Péntek:          (tagoknak) 2.000 Ft,      (nem tagoknak) 2.500 Ft
Szombat:       (tagoknak) 3.000 Ft,      (nem tagoknak) 4.000 Ft
Bérlet:            (tagoknak) 4.500 Ft,      (nem tagoknak) 5.500 Ft
A részvételi díjat kérjük előre átutalni.
Bankszámlaszám: Magyar Drámapedagógiai Társaság, OTP 11701004-20065946, azonosításként kérjük, tüntesse fel az „SZDN” rövidítést, a jelentkező nevét!
A befizetés határideje: november 17. (csütörtök)
Szeretettel várjuk rendezvényünkön!
Támogatók: Déryné Program

November 16. csütörtök

17.00 online
A Magyar Tudományos Akadémia PTB Drámapedagógiai Albizottsága rövid, “hivatalos és  operatív”, nyitott és online albizottsági ülést tart, ahol beszámolnak az esztendőről és közeljövőbeli terveikről.

November 17. péntek

Regisztráció: 15.30 – tól
16.00 – 18:00
HEROLD ESZTER saját élményű mozgásos foglalkozása – Kontakt improvizáció a drámamunkában – a programot egy filmbemutató követi a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Gimnázium tanulóinak munkáiból
Van-e bármi közös a drámapedagógiában és a kontakt improvizációban? Közelíthető-e módszertan, látásmód és egy, a mai napig forradalminak számító mozgásnyelv? Kettejük érintkezése, ötvözhetősége természetes és gyümölcsöző. Teljes emberben gondolkodik, szabad, felfedező és cselekszik, lételeme a párbeszéd. Jelenben tart, figyelni tanít a MOSTra, játékba hív, mentális és lelki flexibilitásra, rezilienciára nevel.
A foglalkozás fókuszában a taktilis párbeszéd áll. Megfogalmazzuk magunkat a térben, időben, önállóan és társaink viszonyrendszerében. Kapcsolódunk, dőlünk, tartunk, hagyatkozunk, érintünk, és megtapasztaljuk, ahogyan a testek és a figyelem párbeszédéből érző, puha történet születik.

Találkozás a színházzal – nyitott beszélgetés a Déryné program és a drámapedagógia kapcsolódási lehetőségeiről
Résztvevők: Kis Domonkos Márk, Pomlényi Attila, Ákli Krisztián
Moderál: Körömi Gábor

18.00 – 19.30
Tervezzünk együtt! – műhelymunka TRENCSÉNYI LÁSZLÓ vezetésével
Janusz Korczaknak, a XX. század kiemelkedő pedagógusának, a gyermeki jogok megfogalmazójának életműve nem csupán a varsói gettó végnapjai és a treblinkai önkéntes halál miatt érdemes az utókor (benne a kamaszvilág) emlékezetére.
Gondolkodjunk együtt olyan drámafoglalkozások tervén, mely ezt a küldetést teljesítheti. S a közös gondolkodást tán valaki/k vállalása is követi.

Színházi előadás feldolgozása a Kolibriben – foglalkozás ECK ATTILÁVAL
A Kolibri Színházban már az előadások próbafolyamatába bevonják a színházi nevelési szakembereket. Történik ez azzal a szándékkal, hogy a produkciókat követő feldolgozó foglalkozások – mint egy opcionális második felvonás – organikusan kapcsolódjanak a korábban látott cselekményekhez. Ilyenkor a fiatalokkal közösen gondolkodva és játszva, az előadás konkrétumaiból kiindulva haladunk a korosztályt érintő témák és kérdések felé. A résztvevők több előadáshoz kapcsolódó foglalkozásba nyerhetnek betekintést, melyek kapcsán felfedjük a konvenciósorokat motiváló pedagógiai gondolatokat is.

19.45 – 21.15
Colette sajátélményű drámaóra PATONAY ANITÁVAL
(eredetileg 14-18 éves korosztálynak íródott)
Élt régen egy nagyon tehetséges írónő Franciaországban, Párizsban, a 19. század végén, aki izgalmas történeteket, érdekes és különleges figurákat talált ki, és írt meg, rendkívül nagy olvasótábora volt regényeinek, de…
A folytatás a drámaóra során kiderül.
Colette történetén keresztül az egyenjogúság kérdéskörét járjuk körül játékkal, alkotással, közös gondolkodással.

Több mint színházlátogatás – közös gondolkodás egy-egy színházi élmény előkészítéséről és feldolgozásáról – vezeti MELEG GÁBOR
A közös munka során néhány inspiráló ötlet megmutatásán, kipróbálásán túl műhelymunkára, tervezésre hívom a résztvevőket: a Magyar Drámapedagógiai Társaság szeretné elérni, hogy szakmai anyag készüljön a színházlátogatásokhoz kapcsolódó felkészülési és feldolgozási módokról, lehetőségekről, jó gyakorlatokról. Szándékaink szerint mindez azok számára is használható lehet majd, akik nem foglalkoztak korábban drámapedagógiával, ugyanakkor elkötelezettek abban, hogy a diákok színházszerető felnőttekké váljanak.

November 18. szombat

Regisztráció: 9.00 – tól
Ezen a napon a SZDN ad otthont a FODOR ‘30 Konferencia és Ünnepnap programjainak
A Fodor Mihály Színjátszó Tábor 30. születésnapja alkalmából szervezett programok a nap egyik sávját teszik ki.
Annak érdekében, hogy egyben láthassák a nap eseményeit, a programot két külön blokkban ismertetjük.

1. programblokk: FODOR ’30

09.30   Betekintés egy táborban született előadás alkotó folyamatába I.
A tréninget tartja: Kis Tibor, Fót
A tréning résztvevői betekintést nyerhetnek egy, a Fodor Mihály Színjátszó Táborban készült, azóta legendássá vált előadás alkotó folyamatába. Kis Tibor egy a tábor alapítói közül. Drámatanári, rendezői munkája nagyban meghatározta a tábor első két évtizedét. Workshopján az általa alkalmazott technikákat, közösségszervező játékokat ismerhetik meg a résztvevők.
10.30   Betekintés egy táborban született előadás alkotó folyamatába II.
A tréninget tartja: Benkovics Sándor, Budapest
Benkovics Sándor majdnem tíz éve csatlakozott a Fodor Mihály Színjátszó Tábor csapatához, előadásaiban alapvetően mozgásszínházi formákkal ismerteti meg a gyerekeket. Tréningjén egy, a táborban készült előadás alkotói folyamatába enged betekintést.
11.30  Táborszervezési gyakorlat
A tréninget tartja: Tájoló Színházi Nevelési Társulat, Budapest
Hogyan indul egy nyári tábor szervezése? Milyen kérdéseket kell végiggondolni a program kialakítása során? Hogyan alakul ki a stáb, kinek mi a szerepe? Milyen finanszírozási kérdésekkel szembesülünk ma egy nyári tábor szervezésekor? Hogyan használhatjuk ki a legjobban a helyszín adottságait? Mikor és mitől lesz túl telített, vagy éppen túl laza a program?
A workshopon táborszervezési kérdéseket vizsgálunk, egyesével végigjárjuk egy tábor megszervezésének lépéseit.
13.00   Prezentációk
Köszöntőt mond Ákli Krisztián, az MDPT elnöke
„Zamárdi” – emlékek, tények, számok, helyek és személyek
Maczák Ibolya (Magyar Tudományos Akadémia) és Pap Gábor (Pázmány PKE)
A konferencia-indító beszámolója azokra a titkokra szeretné irányítani a figyelmet, amelyek a tábor közösségét, generációkon átívelően a kezdetektől egészen mostanáig egyben tartják.
Állandóságok és változások
Kovács Anna (pedagógus, színész-drámatanár – KB35 Inárcs)
Majsai László (pszichopedagógus és terapeuta)
Kovács Anna és Majsai László összefoglalója a tábor szakmai koncepciójáról, annak változásairól, az első három évtized átfogó történetéről a terapeuta és a gyakorló tanár szemszögéből
Valami régi, valami új
Darabos Petra (drámapedagógus, Tájoló SzNT),
Fekete Balázs (drámapedagógus, Tájoló SzNT)
A Tájoló Színházi Nevelési Társulat 2021-ben vette át a Fodor Mihály Tábor szervezését a Kb35 Inárcsi Színjátszó Közhasznú Egyesülettől. Az elmúlt három évről, a tábor újdonságairól, koncepciózus változásairól és a hagyományőrzésről mesélnek a szervezők.
A zene és a társművészetek szerepe a táborban
Pap Gábor (drámapedagógus, egyetemi oktató Pázmány PKE)
Benkovics Sándor (drámapedagógus, mozgástanár Dózsa György Gimnázium)
A Fodor Mihály Színjátszó Táborban kiemelt szerepe van a közös dalkincstárnak, s ezen túlmenően a társművészetek beemelése is fontos szerepet kap. Minderről a tábori dalok egyik zeneszerzője Pap Gábor, és Benkovics Sándor mozgástanár mesél.
Balatoni Küzdőtér és esti programok
Darabos Petra  (drámapedagógus, Tájoló SzNT), Danka Márta  (drámapedagógus, Tájoló SzNT)
A táborban esti programok legalább olyan fontosak, mint a napközbeni próbák. A korábbi tábori sorverseny az utóbbi három évben rítus játékká, színházi sorversennyé alakult, mely egyfajta közös tábori mesejáték a balatoni legendák feldolgozásával.
Mindezekről a Balatoni Küzdőtér alkotói, Darabos Petra és Danka Márta mesélnek.
15.00   Múltidézés szóval és zenével
“Harmincasok” – Beszélgetés a tábor alapítóival
A beszélgetés résztvevői: Majsai László, Pap Gábor, Kis Tibor, Kovács Éva, Váczi Virág
Generációkon át
A beszélgetés résztvevői: Kovács Anna, Fodor Évi, Pap Gergely, Boda Tibor
Több szerepben
A beszélgetés résztvevői: Ordasi Gábor, Oarga Dalma, Fekete Balázs
Kívülről belülre
A beszélgetés résztvevői: Hornok Máté, Darabos Petra, Danka Márta
17.00   Trencsényi László (MTA, Drámapedagógiai Albizottság) összefoglalója
17.30   Zenés együttlét és koncert a harminc év dalaiból
Házigazda: Pap Gábor Papesz és Varga Simon Kristóf
Közreműködik: Amin-Váczi Virág, Endrédi Nóra és Pap Gergely

2. programblokk: Tréningek, workshopok

9.30 – 11.00
Kulcsok – óvodás drámás foglalkozás KUNNÉ DARÓK ANIKÓVAL
Drámapedagógiai gyakorlatom során segítségül szolgáltak a mesélő tárgyak, az életre kelthető képek, kavicsok, limlomok. Foglalkozásom során megtapasztalható egy tárgy emléket hívó ereje, vagy történetet mozgató szerepe. Majd bemutatom a legutóbbi történet-megélős, érzékenyítő játékomat, amit óvodásaimmal játszottunk végig. Ebben a tárgyak varázslatos átalakulásával is találkozhatunk és megismerhetünk egy bagolyfiókát, aki félt a sötétben.
11.15 – 12.45
Színpadi kommunikáció – fókuszban a beszéd – TEGYI KORNÉL foglalkozása
Mit állítunk magunkról anélkül, hogy csak egy szót is mondanánk? És ha mondunk, mit mondjunk? Hogyan mondjuk? A foglalkozáson többek között ezekre keressük majd a választ, és igyekezzük sorra venni a beszédtevékenység állomásait a légzéstől egészen az önkifejezésig.
13.00 – 14:30
„Kezem,lábam, fejem, hátam…” – GŐBÖLÖS GÁBOR foglalkozása
Mozgásfejlesztés, koordinációs és egyensúlyi gyakorlatok, kéz-láb függetlenítés, koncentráció – alsó- és felső tagozaton, vagy középiskolás korosztálynál is alkalmazható alapozó gyakorlatok.
15.00 – 17.00
rePost – a DRÁMAKOMMANDÓ színházi nevelési programja 7-11. évfolyamosoknak
@helga tudod, van egy srác, akivel csetelni szoktam…
@teó igen? hogy-hogy? ki az?
@helga jaj, nem is tudom ki….még nem láttam élőben…de nagyon jól néz ki a tinderes fotón…nagyon bejön nekem
@teó jaaa….xD hát figyelj, te is nagyon bejössz nekem!
A 16 éves Teó félénk, zárkózott kamasz, az online világban viszont otthonosan mozog: játszik a haverokkal, lányokkal csetel, és kihasználja a névtelenség előnyeit. Ebbe a felszabadult világba csak néha tör be egy-egy szülői kérés, vagy az osztálytársak bántó megjegyszése. Míg egy nap Teó megismerkedik valakivel a neten, és meggondolatlanul elküld magáról egy fotót…
17.30 – 19:00
Vitaszínház – SZALAI ÁDÁM vezetésével – játsszák: Bánkuti Csenge, Kovács Boglár, Petrik Sára, Sárközi Máté
Szeretnénk az idei SZDN keretén belül egy olyan vitaszínházat tartani, ahol MI vagyunk a központban! Egy olyan beszélgetést kezdeményeznénk Veletek, ami RÓLATOK szól! Tartanánk egy olyan programot, ahol a mi gondjainkkal, problémáinkkal foglalkozunk! Ehhez kérnénk a segítségeteket!
Olyan dilemmákat, nehezen megválaszolható kérdéseket keresünk melyek a pedagógus SAJÁT mentális egészségével, annak megőrzésével kapcsolatosak. Hangsúlyosan azokat a kérdéseket szeretnénk Veletek körül járni, melyek a közvetlen környezetetekkel, osztálytermi, szülői, tanári konfliktusaitokkal, a tanárhiány miatt felmerülő váratlan dráma tanári szerepbe lépéssel hozhatunk összefüggésbe.
Arra kérünk Titeket, ha a fentiekhez van egy jó kérdésetek, igaz/hamis állításotok, írjátok meg nekünk! Ezeket összegyűjtve fogjuk kidolgozni a vitaszínház tematikáját.

Mindenkit várunk szeretettel!