XXXIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó és Fesztivál

(Frissítés: jelentkezési határidő 2024. március 10.)
2024. április 11 – június 8.
A Magyar Drámapedagógiai Társaság (MDPT) a megyei és fővárosi partner szervezetekkel, intézményekkel együttműködve 2024-ben meghirdeti a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót (WSO) és Fesztivált.
Az országos találkozó pedagógiai célja:
A gyermekszínjátszás az egyik legkreatívabb tevékenység, amely a gyermek személyiségét komplex módon fejleszti, közösséget teremt, és megtapasztaltatja a közös alkotómunka örömét. A gyermekszínjátszó csoportok közösségi tevékenysége a szociális fejlődést, a személyiség érését, a társadalomban betöltött szerep elsajátításának kreatív formáit teszi lehetővé. A gyermekszínjátszás célja a kulturált, kreatív, rugalmas, empatikus és értékes megnyilvánulásokra képes gyermekek nevelése, akik a gyermekszínjátszás adta élmények segítségével kiteljesedhetnek, az értékközpontú, erőszakmentes és toleráns társadalom létrehozásában fontos szerepet vállalhatnak.
Az idei találkozót a tavalyi tapasztalatok felhasználásával továbbra is nyitott formában tervezzük. Szervező munkánkkal, a gyermekszínjátszás fórumainak megteremtésével elsődleges célunk a csoportok működésének támogatása, megerősítése, az általuk végzett munka hozzáadott értékének elismerése, nyilvánosság elé tárása.
A RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI:
A magyar gyermekszínjátszók felmenő rendszerű találkozójára várjuk minden olyan csoport nevezését, amelynek tagjai köznevelési intézmények tanulói, legalább 80%-ban 6 és 15 év közöttiek (általános iskolai korosztály).
A találkozóra tematikai és tartalmi megkötés nélkül a csoporttagok életkorának, érdeklődésének és képességeinek megfelelő színjátszó előadások, előadás részletek nevezhetőek. Az előadások ajánlott (leghosszabb) műsorideje alsó tagozatos csoportoknál 15 perc, felső tagozatosoknál 25 perc. Nem nevezhető az az előadás, amellyel az Országos Diákszínjátszó Találkozón is indulnak.
Egy csoport akár több előadást is nevezhet.
A részvétel regisztrációhoz kötött: kérjük, hogy a csoportvezető az országos szervező (MDPT) online űrlapját töltse ki (ezt juttatjuk el a helyi szerzőkhöz).
Az idei évre a központi támogatás rendkívül korlátozott, a tartalékaink is végesek, ezért ismét regisztrációs díj fizetéséhez kötött a részvétel.
Regisztrációs díj: 10.000.-Ft/csoport

FELMENŐ RENDSZER ÉS DÍJAZÁS
Rendezvénysorozatunk ebben az évben három fordulós lesz.
A hagyományos megyei fordulókon várjuk az előadással, előadás részlettel készülő színjátszó csoportok produkcióit, de a találkozókat olyan csoportok és csoportvezetők számára is kinyitjuk, akik ebben az évben nem jutottak el a bemutatóig. Az innen továbbjutókat a regionális találkozókon újra láthatjuk, majd az egyesített szakmai zsűri dönt az Országos Fesztiválra való meghívásról.
1. forduló – Megyei szintű találkozók
A csoportok kérhetnek minősítést. A találkozókon a szakmai zsűri emléklappal, vagy arany, ezüst, bronz oklevéllel jutalmazza az előadásokat, emellett különdíjakat is kioszthat.
Az előadások (előadásrészletek) a szakmai zsűri javaslata alapján jutnak tovább. Az arany elismerés nem jelent automatikus továbbjutást, és nem előfeltétele a meghívásnak.
A megyei találkozók minimum 4 csoport jelentkezése esetén kerülnek megrendezésre.
2. forduló – Regionális találkozók
A regionális találkozókon résztvevő csoportok díszoklelevet kapnak. Itt már nincs sorrend, nincs minősítés.
A forduló nyitott, így várjuk azokat az érdeklődő csoportokat, csoportvezetőket, akik ez évben nem jutottak tovább. A csoportok és csoportvezetők számára szakmai-módszertani programot kínálunk, amivel szeretnénk segíteni a csoportvezetőket a tapasztalatszerzésben, ezzel is erősítve a hazai gyermekszínjátszó mozgalmat.
3. forduló – ORSZÁGOS FESZTIVÁL és KONFERENCIA
A találkozó eseménysorozatának záró, reprezentatív rendezvénye, amelyre szakmai értékelő kollégáink delegálnak kiemelkedőnek, példaértékűnek talált előadásokat/előadás részleteket. A meghívásról a döntést követő napon elektronikus úton értesítjük a meghívott csoportok vezetőit (legkésőbb május 14-én). A fesztiválra meghívást kaphatnak a határon túli magyar gyermekszínjátszó találkozókról válogatott előadások is. (A meghívható csoportok számát a rendezvényre fordítható pénzügyi eszközök mértéke és a helyszín adottságai határozzák meg.)
Az országos fesztiválon minden meghívott csoport diplomát és ajándékcsomagot kap.

A RENDEZVÉNYSOROZAT EGYES FORDULÓINAK VÁRHATÓ IDEJE
Első forduló: megyei és fővárosi bemutatók: 2024. április 11-május 4. között
Regionális: 2024. május 7-12.
Országos Fesztivál és Konferencia: Debrecen, 2024. június 6-7-8.
SZAKMAI BESZÉLGETÉSEK: A bemutatókat követően munkatársaink készek szakmai beszélgetések vezetésére, amelyekre a helyi szokások és lehetőségek függvényében kerül sor

REGISZTRÁCIÓ
1. Kérjük a csoportvezetőket, hogy az országos találkozó kiírásának és szabályzatának elfogadását az online űrlap kitöltésével jelezzék felénk.
2. A regisztráció online kérdőívünk kitöltésével végezhető elezen a címen: https://forms.gle/ghV6DD7UYRNRCj4HA
Az országos találkozó eseménysorozatának meghirdetője és rendezője, továbbá az egyes helyi szervezők a megyei/fővárosi és az országos fordulók esetében nem terhelnek további költségeket a jelentkező csoportokra. Az események helyszínére való eljutás költségeinek biztosítása minden esetben a csoportok feladata.
JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2024. március 10.

Főszervező:  Magyar Drámapedagógiai Társaság (MDPT)
2111 Szada, Székely Bertalan u. 1/C
levelezési cím: 1022 Budapest, Marczibányi tér 5/A, telefon: 70/3353959
E-mail: orszagos.talalkozo@gmail.com
Megyei, fővárosi (kerületi) szervezők: részletes, rendszeresen frissített jegyzéke az egyes bemutatók helyszínével és időpontjával együtt honlapjainkról (drama.hu, wso.hu) letölthető.
A találkozósorozat záró programjára, az országos fesztiválra 2024. június 6-7-8-án kerül sor Debrecenben.
AZ ORSZÁGOS RENDEZVÉNYSOROZATOT TÁMOGATJA:
Nemzeti Tehetség Program (a hazai nagy hagyományú országos szervezésű tanulmányi és sport versenyek támogatása)
Kulturális és Innovációs Minisztérium – Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
Nemzeti Kulturális Alap
Az országos fesztivál társrendezője Debrecen megyei jogú város, a Vojtina Bábszínház és a Csokonai Nemzeti Színház.

További információk: 
www.drama.hu; www.wso.hu
orszagos.talalkozo@gmail.comtel: +36 70 3353959
Az országos találkozót meghirdető MDPT és a szervező intézmények a változtatás jogát fenntartják.