XXXII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál

Pécs, 2023. június 8-10.
Június 8.

JELEN-MÚLT-JÖVŐ – gyermekszínjátszó fesztiválok 1972-2023 –
Szakmai nap

14.00-15.00 REGISZTRÁCIÓ
15.00-15.30 KONFERENCIANYITÓ
15.30-18.00 ELŐADÁSOK
Meghívott előadók: Dolmány Mária, Gabnai Katalin, Kaposi László, Németh Katalin, Stenczer Béla, Szakall Judit, Trencsényi László
18.00-19.00 VACSORA
19.00-21.00 HOVA TOVÁBB FESZTIVÁL?
Vitaszínház a gyermekszínjátszó fesztiválok jövőjéről, a vitaszínházat vezeti: Szalai Ádám
21.00-22.00 Szakmai beszélgetés: ARCOK, KEZEK, PILLANATOK (Gyerekkultúra az 1980-as években)
Trencsényi Imre fotókiállítása a Janus Egyetemi Színház előterében
A kiállításon látható sajtófotókat egy újságíró készítette amatőr művészeti és művészetpedagógiai tárgyú cikkeinek illusztrációiként. Az exponálás pillanatában eszébe sem jutott, hogy a különféle művészeti ágakban vagy személyiségfejlesztési folyamatokban rögzített képek valamikor majd a neveléstörténetinél szélesebb értelemben vett történelmi korszak dokumentumaiként értékelődhetnek.

június 9. péntek
11:40 – MEGNYITÓ Bóbita Bábszínház szabadtéri színpad
12:10 – Janus Egyetemi Színház
TÉVÉTÉ-ECK Hagyjatok békén!
rendező: Komlóczi Zoltán és Hetesi Júlia
(Csoport, Eck Imre AMI), Pécs,
A TÉVÉTÉ-ECK csoport az előző évben alakult. Elevenek, cserfesek, bírják egymást. Mégis mitől több ez az egész? Attól, hogy bizalommal fordulunk egymás felé, merünk beszélgetni és játszani egymással.
Huncutkák : Kacor király leleplezése
rendező: Rusz Csilla
Szacsvay Imre Általános Iskola, Nagyvárad (Románia)
Ők egy teljes osztály Nagyváradról, nemcsak egy színjátszó csoport. Idén a Kacor király című népmesét dolgozták fel. Vidám csapat, 25 gyerekkel . Szeretik, segítik, védik, óvják egymást és szeretik a meséket hallgatni is, de eljátszani még jobban.
VMG Gyerekszínjátszó Csoport : Bocs, hogy Te is!,
Rendező: Szalai Ádám
Vörösmarty Mihály Gimnázium, Budapest
A Vörösmarty Mihály Gimnázium gyerekszínjátszó csoportot indított 13-14 évesek számára. December óta dolgozunk együtt. Heti egy alkalommal találkozunk.
Túl nagy a csend:  Nem mi
Csoportvezető-rendezők: Pesti-Marton Merci és Tóth Ákos
Celldömölki Ádám Jenő Alapfokú Művészeti Iskola, Celldömölk
Nem mi c. előadásunkkal a tavalyi találkozón szerettünk volna bemutatkozni. Az idei tanévben ügyesebben küzdöttük le az elénk gördülő akadályokat, fél év kihagyás után újra összeálltunk és eljutottunk a célig, elkészült az előadás. Felkészülni, vigyázat, lehet, hogy túl nagy lesz a csend!
14:00 – Bóbita Bábszínház
Karolin’Art: A hétfejű tündér
Rendező: Horváth-Kulik Szilvia
Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, AMI, Szeged
Bátran ugrottak az ismeretlenbe és hamar ráéreztek a színjátszás ízére. Félelem és kíváncsiság volt bennük életük első színjátszó fesztiválján. Vágyaiknak és kitartó munkájuknak köszönhető, hogy most itt vannak.
Bendegúzok: Ágnes asszony
rendező Gál Zoltán
Országh Kristóf Általános Iskola, Sirok
A 7-8. osztályosokból álló BENDEGÚZOK csoportommal – a tavalyi évben bemutatott ballada sikerén felbátorodva – az idei évben is Arany János egyik népi balladáját választottuk Az Ágnes asszony c. ballada, nehéz témát feszeget, de a játszók sikeresen megoldják a feladatokat. Lendületes mozgásukkal és a lepedőkből kialakított variációkkal rögtön érthetővé válik a történet.
Csiripiszli: Állatzsivaj
Rendező: Tömör Zsuzsanna, Gőbölös Gábor
Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola, Aba
A Csiripiszli csoport tagjai első osztályosok és egy osztályba járnak. Tanév elején szeptemberben még egy zsák bolha voltak, de a sok közös játéknak és egy remek osztályfőnöknek köszönhetően sokat fejlődtek. Meglepetésként érte őket a tovább jutás híre, de örömmel és várakozással készültek a pécsi találkozóra.
Fébé Társulat: A bolond falu
Rendező:  Cs. Szerémy Andrea
Rózsavölgyi Márk AMI, Szécsény
A színjátszók vegyes évfolyamú csoportban dolgoznak a művészeti iskolai drámaórákon. Most egy számukra új műfajjal, népmese dramatizálással készültek. A Nógrád vármegyei Herencsény faluban Magyar Zoltán által gyűjtött „A bolond falu” című népmesét adják elő.
Fókusz Gyermekszínpad: Ki a legszebb avagy Parisz ítélete
Rendező: Jarábik Gabriella és Kuklis Katalin
Dunaszerdahelyi Csemadok Vámbéry Ármin városi szervezete és a Csaplár
Benedek Művelődési Központ, Dunaszerdahely (Szlovákia)
Ebben az évben 53. éve dolgozik a Fókusz Színpad, hol gyermekcsoportként, hol diákszínpadként. Számos aranysáv, fődij, nagydíj fűződik a csoportok nevéhez, a két csapat ott van a szlovákiai magyar öntevékeny színjátszómozgalom legjobbjai között. A legfontosabb, hogy játszunk: játszunk a próbákon, a színpadon, a fesztiválokon és öregbítjuk városunk hírnevét.
Galagonya Együttes: ÉNŐTEMI
rendező: Vass- Eysen Ábel és Szabóné Kovács Andrea
Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Kecskemét
Idén a Petőfi-év adta az apropóját, hogy az ő verseire szűkítsük a látókörünket. Élmény volt játszani a sorral, a szóval, a bennük rejlő képekkel, gondolatokkal… „ÉNŐTEMI” című játékunk legszeretettebb próbálkozásainkat röpteti pille szárnyán, ringatja gondoláján a befogadó felé…
Palicsi Színjátszó Grund: Szentivánéji álom
rendező: Kalmár Zsuzsa
Palics Magyar Művelődési Egyesület, Palics (Szerbia)
A Palicsi Színjátszó Grund 2014 óta működik, most már három csoportban, korosztályok szerint. Minden évben, minden új munkával igyekszünk elmélyíteni a játék és színház iránti szeretetünket és a színjátszással kapcsolatos ismereteinket. A Szentivánéji álomban  a közép és kiscsoport tagjai játszanak.
Pegazus: Bolond lyukból bolond szél fúj
Rendező: Nagy Andrea
Avastetői Általános iskola és AMI, Miskolc
A miskolci Avastetői-Pattantyús Iskola színjáték tagozatáról jöttünk. Ebben az évben szerettünk volna vidám, humoros témával előállni! A bolondos falusi történeteket egybefésülve született az óriás bábokat is felvonultató előadásunk.
17:00 – Janus Egyetemi Színház
Fáy Figurások: Süss fel nap!
Rendező: Kovács Éva
Fóti Fáy András Általános Iskola
Csoportunk szeptemberben alakult. A drámát az írás, olvasástanulással együtt kezdtük. A nyári, iskolai előkészítő táborunkban kiderült, hogy szeretjük a verseket, a nyelvtörőket, tudunk komolykodni, és szeretünk viccelődni. Mindig tudtuk, hogy együtt könnyebb, izgalmasabb, eredményesebb, ilyenkor érezzük, hogy ránk ragyog a nap.
Junge DBU: Der Aufzug oder: Stayin’ alive
rendezte: Bareith Rebekka
Magyarországi Német Színház, Szekszárd
Az Ifjú DBU / Junge DBU a Magyarországi Német Színház kétnyelvű színjátszó csoportja. Hetente egyszer, két órára találkoznak. A foglalkozás improvizációs játékok és rövid jelenetek kidolgozásából áll, amelyek során játékosan és komplex módon fejlődik a fiatalok beszédkészsége.
BolyaiSokk: Para
rendező: Deczki Klára Éva
Debreceni Bolyai János Általános Iskola és AMI, Debrecen
A csoport tagjai 7. és 8. osztályos tanulók, ebben a formában szeptember óta dolgozik együtt. Romankovics Edit: Para című darabját dolgozták fel. Az előadás az iskola küzdelmes világát kutatja. Mire vagyunk hajlandóak azért, hogy befogadjon egy iskolai közösség? Hol a határ? Mit vállalunk be, hogy ne legyünk kirekesztve?
MesterCraft: Game Over
Rendező: Éles Eszter
Budapest IX. Kerületi Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Budapest
A MesterCraft már 3 éve dolgozik együtt és ebben az évben bővült a csoport. A csapat mindig számukra fontos és aktuális kérdéseket boncolgat, most egy osztályterembe engedünk betekintést. Wéber Anikó ’Az osztály vesztese’ nagy sikerű regényéből készült adaptáció . Bántottál már? Bántottak már? Nézzük magunkba egy kicsit.
19:30 – Bóbita Bábszínház szabadtéri színpad
Közös játék, Táncház:

Zenei vezető: Szemző Angéla
Táncos vezető: Gőbölös Gábor

június 10. szombat
09:00 – Janus Egyetemi Színház
Kodály kicsik: Petőfi200
rendező: Gál Éva
Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium, Pécs
A csoport a Kodály Gimnázium hatosztályos képzésben tanuló 7. 8. évfolyamos diákokból tevődik össze. Petőfi életéről közösen gondolkodva és játszva hoztunk létre egy rövid szórakoztató, de mégis elgondolkodtató történetet.
Abakusz: # Hófehérke
rendező: Cseke Bence
ABAKUSz Műhely Egyesület, Debrecen
2001-ben indult az Abakusz műhely egyesület. Több iskolából járnak hozzánk a diákok iskolások. Jelenlegi csoportunk harmadik éve dolgozik együtt. A darabokat közös dramatizálással készítjük. A Hófehérke jelen időbe ültetett verziója jelenik meg most a színpadon.
Vécsey Színkör: Kimondom magam
Rendező: Demarcsek Zsuzsa
Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola, Nyíregyháza
A Vécsey Színkör tagjai a nyíregyházi Vécsey Károly Általános Iskola tanulói. Többségük számára ez az első tanév a csoportban, a fesztiválon ez az első bemutatkozásuk. Az előadásuk olyan szerkesztett játék, amelynek egyes elemeit a gyerekek maguk írták. A fókuszban az önértékelés, az egészséges énkép áll.
Kiskatonások: A csillagszemű juhász
rendező: Tóth Ákos Károly
Kecskeméti Katona József Gimnázium, Kecskemét
Egy csapat hetedikes lány olyan lelkesen és kitartóan dörömbölt a próbaterem ajtaján, hogy márpedig ők színjátszózni akarnak, hogy itt most nem volt mese, meg kellett alakulnia egy új csoportnak. Amióta pedig Szálinger Balázs népmese feldolgozásán dolgozunk, sokszor feltesszük magunknak a kérdést: „De miért?”…
11:00 – Bóbita Bábszínház
Tűztestvérek: Lehetetlen küldetés
Rendező: Ácsné Csáki Ildikó
Fabriczius József Általános Iskola, Veresegyház
A Tűztestvérek csoport veresegyházi felső tagozatosokból áll. Az idén rekord létszámot értünk el, még soha nem voltunk 42-en. Reméljük nem csak ebben leszünk legek. Előadásunk a fiú-lány témakört vizsgálja tudományos alapossággal. Sokat tanultunk egymásról a közös alkotás során, és nagyon jól szórakoztunk.
Életfa Szini: Te mitől félsz?
rendezte: Tóth Kiss Hajni
Életfa Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Keszthely
A keszthelyi Életfa Szini csapata friss és ropogós, ez az első előadásuk. Vannak köztük kicsik, fürgék és lakli kamaszok. Van, aki még soha nem állt színpadon, úgyhogy talán egy kicsit izgulnak, félnek. De ki nem fél?
Pattogatott kukoricák: Sóderparti
rendező: Antoni Andrea
Forrás Művészeti Stúdió, Mohács
A „Pattogatott kukoricák” csoportba alsós gyerekek tartoznak, akik Mohács különböző általános iskoláiból jönnek össze. Kreatívak, kommunikatívak, nyitottak, imádják felfedezni a világot, és mindenről van véleményük. Az előadás is ezekre a tulajdonságaikra épült. Mindezt egy kötetlen pizsamaparti keretében.
Drámanók: Egerek gyűlése
rendező: Szántó Márta
Schneider Lajos Alapfokú Művészeti Iskola, Mohács
Valamennyien alsó tagozatos tanulók, és a Duna másik partján, a
Mohácsi-szigeten működő Völgyesi Jenő Tag Általános Iskolába járnak. Számos szereplés áll a hátuk mögött. Kedvenc műsoruk természetesen: Az egerek gyűlése, – amelyre nagyon lelkesen, az előadásba saját apró ötleteiket is beleszőve készültek.
KicsiFazék: A legjobb mesemondó
Rendező: Csörgei Andrea
Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest
Az alsó tagozatosokból álló „KicsiFazék” csoportunk élete első WSO-kalandjában vesz részt. Épp ezért különösen nagy boldogság számunkra, hogy ez a kaland nem állt meg a Budapest végét jelző táblánál, hanem továbbvitt minket Pécsre, az Országos Fesztiválra is. A közösen választott és feldolgozott mesénket nagy örömmel és izgalommal mutatjuk be itt is.
Arrabona Diákszínpad Kicsi: Lófia
Rendező: Szabó Gergely
Generációk Művelődési Háza, Győr
3-4. osztályos korunk óta dolgozunk együtt, azóta sok minden történt velünk és a világunkban is. Voltunk már WSO találkozón többször, idén pedig utoljára vagyunk itt, hiszen jövőre már diákszínjátszók leszünk.
13:45 – Janus Egyetemi Színház
Lámpalázas színjátszók: A Fehér Hercegnő és az Arany Sárkány
Rendező: Mikolasek Zsófia
József Attila Megyei és Városi Könyvtár, Tatabánya
A csoport 2021 őszén alakult. A próbák alkalmával sok fejlesztő és önismereti játék, beszélgetés és készségfejlesztés is zajlik. Előadásaik: Zöldségeket beszélünk (szerkesztett játék a fenntarthatóságról), Csiribiri komédiák (bolondos népmesék), Jókai Mór: Melyiket a kilenc közül? (karácsonyi mese), A Fehér Hercegnő és az Arany Sárkány (dramatizált mese).
DiáXínpad: Az emberke tragédiája
rendező: Štampah Miha
KÁI Dobronak / MNMI, Dobronak
A DiáXinpad csoportnevet a dobronakiak megörökölték. Kétszer volt eddig ilyen a Muravidéken, 2005-10 és 2014-15 között Lendván, 2022 óta pedig először Dobronakon. 7 fiatal, akik egy táborban szoros köteléket fűztek, és eldöntötték, hogy tartozni szeretnének valahová, és valami érdemlegeset csinálni. Közösséget alkotva, komfortzónájukból kilépve fejlesztik mindazt, amire a színház tered ad, identitásuk szilárdul, a nyelv él.
15:30 – Bóbita Bábszínház szabadtéri színpad
FESZTIVÁLZÁRÁS
Diplomák, díjak átadása
SZAKMAI VENDÉGEK
Hajós Zsuzsa, és id. Bagossy László, Patonay Anita, Sramó Gábor
SZERVEZŐ: MAGYAR DRÁMAPEDAGÓGIAI TÁRSASÁG
Ákli Krisztián elnök, Körömi Gábor alelnök, Füsi Anna, Gőbölös Gábor, Dolmány Mária, Meleg Gábor, Pátkay Mónika
EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK:
JANUS EGYETEMI SZÍNHÁZ
BÓBITA BÁBSZÍNHÁZ
AZ ORSZÁGOS RENDEZVÉNYSOROZATOT TÁMOGATJA:
Nemzeti Tehetség Program (a hazai nagy hagyományú országos szervezésű tanulmányi és sport versenyek támogatása)
Kulturális és Innovációs Minisztérium – Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
A FESZTIVÁL KIEMELT TÁMOGATÓJA: WEBSTAR Csoport Kft
A FESZTIVÁL TÁMOGATÓI:
Holcim Magyarország Kft
Fiatal Művészekért Alapítvány
Pécs Megyei Jogú Város
Petőfi Kulturális Ügynökség
Magyar Kultúra magazin
Nemzeti Színház
A fesztivál sikeres megvalósítása érdekében gyűjtést indítottunk az ADJUKOSSZE.HU oldalon. A kampány sikeresen lezárult.
KÖSZÖNJÜK A TÁMOGATÓK ÁLTAL FELAJÁNLOTT ADOMÁNYOKAT!