XXXII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó (2023)

A Magyar Drámapedagógiai Társaság (MDPT) a megyei és fővárosi partnerszervezetekkel, intézményekkel együttműködve 2023-ban meghirdeti a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót (WSO) és Fesztivált.
Az országos találkozó pedagógiai célja: A gyermekszínjátszás az egyik legkreatívabb tevékenység, amely a gyermek személyiségét komplex módon fejleszti, közösséget teremt, és megtapasztaltatja a közös alkotómunka örömét. A gyermekszínjátszó csoportok közösségi tevékenysége a szociális fejlődést, a személyiség érését, a társadalomban betöltött szerep elsajátításának kreatív formáit teszi lehetővé. A gyermekszínjátszás célja a kulturált, kreatív, rugalmas, empatikus, érvényes és értékes megnyilvánulásokra képes gyermekek nevelése, akik a gyermekszínjátszás adta élmények segítségével kiteljesedhetnek, az értékközpontú, erőszakmentes és toleráns társadalom létrehozásában vállalhatnak fontos szerepet.
Az idei találkozót a tavalyi tapasztalatok felhasználásával továbbra is nyitott formában tervezzük. Szervező munkánkkal, a gyermekszínjátszás fórumainak megteremtésével elsődleges célunk a csoportok működésének támogatása, megerősítése.
A RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI: A magyar gyermekszínjátszók felmenő rendszerű találkozójára várjuk minden olyan csoport nevezését, amelynek tagjai köznevelési intézmények tanulói, legalább 80%-ban 6 és 15 év közöttiek (általános iskolai korosztály).
A találkozóra tematikai és egyéb tartalmi megkötés nélkül a csoporttagok életkorának, érdeklődésének és képességeinek megfelelő színjátszó előadások, előadásrészletek nevezhetők. Az előadások ajánlott (leghosszabb) műsorideje alsó tagozatos csoportoknál 15 perc, felső tagozatosoknál 25 perc. Nem nevezhető az az előadás, amellyel az Országos Diákszínjátszó Találkozón is indulnak. Egy csoport akár több előadást is nevezhet.
A részvétel regisztrációhoz kötött: kérjük, hogy a csoportvezető az országos szervező (MDPT) online űrlapját töltse ki. Regisztrációs díjat 2023-ban sem kérünk a csoportoktól!
Rendezvénysorozatunk ebben az évben kétfordulós lesz. A hagyományos megyei, kerületi fordulókon idén várjuk az előadással, előadásrészlettel készülő színjátszó csoportok produkcióit, de a találkozókat olyan csoportok és csoportvezetők számára is kinyitjuk, akik ebben az évben nem jutottak el a bemutatóig.
Az első fordulón való részvételt elsősorban a megyei helyszíneken való személyes megjelenéssel várjuk, ugyanakkor a csoportok online formában is elküldhetik előadásukat. A találkozókra áprilisban és legkésőbb május első hetében kerül sor, hogy utána meg tudjuk kezdeni az országos fesztivál június eleji megszervezését.
OFFLINE TALÁLKOZÓK: A megyei és fővárosi (kerületi) szervezők színjátszó ünnepekre várják a csoportokat. Az idei találkozókon a csoportok kérhetnek minősítést, a szakmai zsűri emellett különdíjakat is kioszt.
ONLINE RÉSZVÉTEL: Azon csoportok, amelyek nem tudnak a megszervezett megyei és fővárosi (kerületi) találkozók valamelyikén részt venni, a saját megyéjük találkozójának időpontjáig Társaságunkhoz leadhatják előadásuk felvételét (javasolt formátum: MP4), melyet szakembereink értékelnek és előre egyeztetett formában visszajelzést adnak a beérkezett anyagokról. Az online találkozón minősítést nem lehet kérni, így a továbbjutás sem lehetséges.
Az előadások (előadásrészletek) a szakmai értékeléstől függően továbbjutásra javasolhatók.
SZAKMAI-MÓDSZERTANI RENDEZVÉNYEK: A megyei, fővárosi (kerületi) fordulók után hagyományosan regionális találkozókra hívtuk a legjobb csoportokat. Idén erre még nem kerülhet sor, de 2023 májusában minden régióban egy szakmai-módszertani rendezvény megszervezésével szeretnénk segíteni a csoportvezetőket a tapasztalatszerzésben, ezzel is erősítve a hazai gyermekszínjátszó mozgalmat.
A második forduló az ORSZÁGOS FESZTIVÁL: a találkozó eseménysorozatának záró, reprezentatív rendezvénye, amelyre szakmai értékelő kollégáink delegálnak kiemelkedőnek, példaértékűnek talált előadásokat/előadásrészleteket. A meghívásról a döntést követő napon elektronikus úton értesítjük a meghívott csoportok vezetőit (legkésőbb május 9-ig). A fesztiválra meghívást kaphatnak a határon túli magyar gyermekszínjátszó találkozókról válogatott előadások is. (A meghívható csoportok számát a rendezvényre fordítható pénzügyi eszközök mértéke és a helyszín adottságai határozzák meg.)

A RENDEZVÉNYSOROZAT EGYES FORDULÓINAK VÁRHATÓ IDŐBENI LEFUTÁSA
Első forduló: megyei és fővárosi bemutatók: 2023. április 3-május 7. között
Szakmai-módszertani rendezvények 2023. május 1-30.
Második forduló – országos fesztivál: Pécs, 2023. június 8-9-10.

TOVÁBBI FONTOS INFORMÁCIÓK
DÍJAZÁS: Minden csoport oklevélben, vagy emléklapban részesül– offline vagy online részvétel esetén egyaránt. Tárgyjutalom: az egyes helyi szervezők anyagi lehetőségeitől függően. Az országos fesztiválon minden meghívott csoport díszoklevelet (Diplomát) és kisebb ajándékcsomagot kap: nincs sorrend, nincs külön díjazás.
SZAKMAI BESZÉLGETÉSEK: A bemutatókat követően munkatársaink készek szakmai beszélgetések vezetésére, amelyekre a helyi szokások és lehetőségek függvényében kerül sor. Az online beküldött előadásokról is szakmai visszajelzést adunk.

REGISZTRÁCIÓ
Kérjük a csoportvezetőket, hogy az országos találkozó kiírásának és szabályzatának elfogadását az online űrlap kitöltésével jelezzék felénk.
A regisztráció online kérdőívünk kitöltésével végezhető elezen a címen: https://forms.gle/u5EMxpbsy8qAt4QJ9

Az országos találkozó eseménysorozatának meghirdetője és rendezője, továbbá az egyes helyi szervezők a megyei/fővárosi és az országos fordulók esetében nem terhelnek további költségeket a jelentkező csoportokra. Az események helyszínére való eljutás költségeinek biztosítása minden esetben a csoportok feladata.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2023. március 1.
Főszervező: Magyar Drámapedagógiai Társaság (MDPT)
2111 Szada, Székely Bertalan u. 1/C
levelezési cím: 1022 Budapest, Marczibányi tér 5/A, telefon: 70/3353959
E-mail: orszagos.talalkozo@gmail.com
Megyei, fővárosi (kerületi) szervezők: részletes, rendszeresen frissített jegyzékük az egyes bemutatók helyszínével és időpontjával együtt honlapjainkról (drama.hu, wso.hu) letölthető.
Az országos találkozó rendezvénysorozatának záró programjára – az országos fesztiválra – a tervek szerint 2023. június 8-9-10-én kerül sor Pécsett.
AZ ORSZÁGOS RENDEZVÉNYSOROZATOT TÁMOGATJA:
Nemzeti Tehetség Program (a hazai nagy hagyományú, országos szervezésű tanulmányi és sport versenyek támogatása)
Kulturális és Innovációs Minisztérium – Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
További információk:
www.drama.hu; www.wso.hu, orszagos.talalkozo@gmail.com
Az országos találkozót meghirdető MDPT és a szervező intézmények a változtatás jogát fenntartják.